У столиці молитвою і Хресною ходою Київський Патріархат відзначив 1025-ліття Хрещення Русі

На світлинах  бачимо  ,на святкувані,у вишитому облачені, Високопреосвященішого Архієпископа Дрогобицького і Самбірського Якова!

Цього року особливо урочисто Українська Православна Церква Київського Патріархату відзначила церковне і державне свято – 1025-ліття Хрещення Київської Руси-України. Кульмінацією святкування стала багатотисячна Хресна хода центральними вулицями столиці – від Володимирського собору до пам’ятника Хрестителю Руси святому Володимиру Великому, де було звершено молебень.

Богослужіння з нагоди подвійного свята – престольного свята кафедрального патріаршого Володимирського собору і 1025-ліття Хрещення Київської Русі – 27-28 липня 2013 р. очолив Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет у співслужінні понад 40-ка архієреїв та представників духовенства з усіх єпархій Київського Патріархату. Розділив радість свята також Предстоятель Чорногорської Православної Церкви Блаженнійший Архієпископ Цетіньський і Митрополит Чорногорський Михаїл.

27 липня у Володимирському патріаршому кафедральному соборі столиці відбулося Всенічне бдіння, під час якого було прославлено канонізованого Помісним Собором Київського Патріархату благовірного князя Оскольда, першомученика Київського.

28 липня, в неділю, була звершена урочиста Божественна літургія, яка розпочалася о 9.30. Храм, що вміщає понад 5 тисяч чоловік, та подвір’я навколо нього були наповнені богомольцями, які все прибували і прибували з різних куточків України – від близьких до віддалених.

Перший канал Українського телебачення вів трансляцію патріаршого богослужіння. На запричасному стиху архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій виголосив прийняте напередодні Звернення Священного Синоду з нагоди свята 1025-ліття Хрещення Київської Руси-України.

Після завершення Божественної літургії (близько 12.00) від Володимирського собору в напрямку до пам’ятника князю Володимиру вирушив Хресний хід. Він зібрав більше учасників, ніж у попередні роки – понад 25 тисяч чоловік, з яких понад 2 тисячі становили священнослужителі. Люди йшли не тільки по вулиці, але й бічними тротуарами.

Величну ходу мали можливість спостерігати також члени делегацій Помісних Православних Церков, які перебували біля готелю “Хаят” – місця свого проживання у Києві.

Довжина Хресного ходу від голови до кінця колони склала понад кілометр (коли початок ходу був на Софіївській площі, його завершення було на розі вул. Володимирської та бульвару Шевченка). Загальна тривалість шляху – близько 2,5 кілометрів.

Незважаючи на жарку погоду та поважний вік – невдовзі владиці виповниться 85 років – Предстоятель, Святійший Патріарх Філарет не тільки звершив понад двогодинну Божественну літургію, але й пройшов весь шлях ходу та очолив молебень біля пам’ятника князю Володимиру.

На сходах перед постаментом пам’ятника князю-хрестителю лунали молитви до нього та всіх святих землі Української. Патріарх прочитав молитву до рівноапостольного князя, а потім тисячі присутніх проспівали величання.

Після завершення молебню Патріарх Філарет звернувся до всіх зі словом повчання. “Вчора тут Московський Патріархат звершував молебень для високоповажних державних осіб та гостей. А ми сьогодні звершили молебень для українського народу” – зазначив Патріарх під оплески присутніх. Він закликав віруючих долати ворожнечу та єднатися у Помісну Церкву, а також долати гріхи у собі, а не шукати їх у ближнього.

Богослужіння завершилося многоліттям Патріарху, ієрархам, Україні, її владі та війську, і всім православним християнам. Після чого Предстоятель окропив віруючих святою водою, а потім дав відповіді на питання журналістів.

Святкове богослужіння завершилося після 14 години, тобто тривало загалом понад 4,5 години.

У якості подарунку в Михайлівському монастирі на паломників чекав чудовий спів хорового колективу «Орфей», а також можливість підкріпити свої тілесні сили їжею на благодійному обіді, який був організований за сприяння Патріаршого намісника, митрополита Переяслав-Хмельницького і Бориспільського Епіфанія.

Багатотисячне загальноцерковне торжество з нагоди 1025-ліття Хрещення Київської Русі ще раз засвідчило духовну силу Київського Патріархату, стало втіхою та підтримкою численним священикам і мирянам з різних куточків України, які змогли побачити велич Церкви, до якої належать, та відчути причетність до важливої духовної справи творення єдиної Помісної Православної Української Церкви.

Зі святом 1025-ліття Хрещення Київської Руси-України!

На світлині бачимо представників ,на святкувані, від Турківського деканату : декан о.Роман Кавчак та капелан о.Казимир Ільницький. 

Оставить комментарий

Please log in to leave a comment