19 січня Православні святкують Хрещення Ісуса Христа

У той час, коли Іоан Предтеча проповідував на берегах Йордану і хрестив людей, Ісусові Христу виповнилося тридцять років. Він також прийшов з Назарета на річку Йордан до Іоана, щоб отримати від нього хрещення.

Іоан же вважав себе недостойним хрестити Ісуса Христа і став відмовляти Його, кажучи: “Мені треба хреститися від Тебе, і чи Тобі приходити до мене?”

Та Ісус сказав йому у відповідь: “Облиш нині”, тобто не відмовляй Мене тепер, “бо так належить нам виконати всяку правду”- виконати все за Законом Божим і показати приклад.

Тоді Іоан не став перечити і хрестив Ісуса Христа. Після завершення хрещення, коли Ісус Христос виходив з води, раптом розкрилися над Ним небеса, й Іоан побачив Духа Божого, Який у вигляді голуба спускався на Ісуса, а з неба почувся голос (Бога Отця): “Це є Син Мій улюблений, в Ньому Моє благовоління”.

Тоді Іоан остаточно впевнився, що Ісус є очікуваний Месія, Син Божий, Спаситель світу.

(Див.: Мф. 3, 13-17; Мк. 1, 9-11; Лк. 3, 21-22; Ін. 1, 32-34).

Хрещення Господа нашого Ісуса Христа святкується Православною Церквою як одне з великих свят 19 січня. Свято Хрещення Господнього також називається святом Богоявлення, тому що під час хрещення Бог явив (показав) Себе людям, що Він є Пресвята Тройця, а саме: Бог Отець промовляв з неба, втілений Син Божий хрестився, а Дух Святий зійшов у вигляді голуба. А також при хрещенні люди вперше могли побачити, що в особі Ісуса Христа з’явилась не тільки людина, але разом і Бог.

Напередодні свята встановлено піст. Цей день називається Навечір’ям Богоявлення, Святим вечором, Свят-вечором. У пам’ять того, що Спаситель своїм хрещенням освятив воду, в цей день освячується вода у храмі, а в саме свято – на річці чи в іншому місці, де беруть воду. Процесія для освячення води називається Хресним ходом на Йордан.

Оставить комментарий

Please log in to leave a comment